चुकन्दर के हो ?
चुकन्दर एक प्रकारको फल हो। रातो बैजनि रंगको हुन्छ। यो नेपालको धेरै ठाउँम पाइन्छ। मध्य पहाडी र तराइको ओसिलो र पारीलो ठाउँमा पाइन्छ। यसको खेती १२ महिना मौसम अनुकूल गर्न सकिन्छ। यसको अनुकल तापक्रम १२°-१४° र३५°-३६° हो। जुन महिना देखि अगस्त र नोभेम्बर देखी डिसेम्बर गर्न सकिन्छ।
चुकन्दर किन खाने? फाईदा के हुन्छ?
- यसलाई जुस बनाएर खाएमा cancer रोग बाट बचाउन मद्दत गर्दछ।
- vitamin, mineral, iron, calcium जस्ता तत्व पाइन्छ।
- immunity power बढाउन मद्दत गर्छ।
- fiber को मात्रा धेरै हुन्छ जसले गर्दा पेट घटाउन सहयोग गर्दछ ।
- अनुहारलाई चम्किलो र राम्रो बनाउछ भने anti oxygen र anti aging कम गर्दछ।
- memory power बढाउछ।
- hemoglobin बढ्छ।
- कपालमा चाहीने antioxidant, vitamin A, vitamin C, calcium, Iron र potassium जष्पाता पौष्टिक तत्व पाइने हुँदा कपाल झर्न र चिलाउन राहात हुन्छ र कपाल स्वास्थ्य र बाक्लो हुन्छ ।
- stamina बढ्छ।
- Hearta attack को लागि राम्रो हुन्छ।
- blood pressure को बिरामी लाई एकदमै फाइदा हुन्छ।
- diabetes रोगलाई लाभदाइ
- weight loss गर्न - हप्ता को ३ पटक भन्दा बढी सेवन गर्नु हुदैन
- anaemia रोग लागेका मानिसहरुलाइ शरीरमा आइरन र ब्लडको मात्रा बढाउछ।
बेफाइदा
- low blood pressure हुने बिरामीले यसको प्रयोग गर्न हुदैन।
- kidney मा समस्या हुनेले प्रयोग गर्न हुदैन।





